top of page

Πώς θα επιλέξω σωστά ένα θερμοπομπό;


Πώς θα επιλέξω σωστά ένα θερμοπομπό;


" - Τι χώρο θερμαίνει ο θερμοπομπός;"

Αυτή είναι η πιο συχνή λάθος ερώτηση που διατυπώνεται καθημερινά.

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης, έτσι και με τους θερμοπομπούς, δεν ορίζει ο θερμοπομπός τα τετραγωνικά του χώρου που θα καλύψει, αλλά οι απώλειες του χώρου καθορίζουν την ισχύ του θερμοπομπού που θα χρειαστεί. Γι΄ αυτό για να επιλέξουμε σωστά την ισχύ του θερμοπομπού θα πρέπει πάντα να προηγηθεί μελέτη των απωλειών του χώρου από μηχανικό.

Είναι λάθος να ορίζουμε ότι ένας θερμοπομπός πχ. 1.500W θερμαίνει 15m2, για τον πολύ απλό λόγο ότι ένας χώρος 15m2 δεν έχει πάντα τις ίδιες απώλειες. Οι απώλειες ενός χώρου εξαρτώνται από το συνολικό εμβαδό των εξωτερικών επιφανειών του χώρου (τοίχους, δάπεδα, οροφές, ανοίγματα κλπ), από τον προσανατολισμό του χώρου, από την εξωτερική θερμοκρασία, από τη γεωγραφική τοποθεσία κ.α.

Παρατηρείται πολύ συχνά το σφάλμα να υπολογίζεται η ισχύς ενός θερμοπομπού με βάση το εμβαδόν (m2) του χώρου. Το λάθος αυτό γίνεται συνήθως, γιατί δυστυχώς, οι περισσότεροι θερμοπομποί, αν και είναι συσκευές θέρμανσης, δεν διακινούνται από εξειδικευμένα καταστήματα θέρμανσης, αλλά από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Έτσι αφού λείπει η εξειδικευμένη γνώση υπολογισμού απωλειών, επιστρατεύονται υπερ-απλουστευμένοι υπολογισμοί με πολύ συχνό αποτέλεσμα τη εσφαλμένη επιλογή ισχύος και άρα την υπερ-διαστασιολόγιση ή υπο-διαστασιολόγιση των συσκευών.

Εάν υποδιαστασιολογίσουμε ένα χώρο και αντί πχ για 2.000W τοποθετήσουμε ένα θερμοπομπό 1.000W, τότε ο θερμοπομπός θα λειτουργεί ασταμάτητα (προσπαθώντας να φτάσει μια θερμοκρασία που δεν μπορεί) με αποτέλεσμα χώρος να μην θερμανθεί ποτέ ικανοποιητικά και να καταναλώνεται μεγάλο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.

Θα δώσουμε ένα παραδείγματα για το πόσο λάθος μπορεί να είναι ο υπολογισμός της ισχύος ενός θερμοπομπού, μόνο βάσει των τετραγωνικών του χώρου.

Ας υποθέσουμε ένα χώρο με εμβαδόν 15m2 με ύψος 3m σε περιοχή με εξωτερική θερμοκρασία είναι 0οC  .

  • Αν ο χώρος αυτός περιβάλλεται πλήρως από άλλους θερμαινόμενους χώρους (πχ. αν ο χώρος αυτός είναι το χωλ ενός διαμερίσματος σε μεσαίο όροφο), τότε ο χώρος αυτός έχει μηδενικές απώλειες.

  • Αν ο χώρος αυτός δεν είναι σε μεσαίο όροφο, αλλά στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, τότε έχει απώλειες μόνο από την οροφή.  Αν η οροφή δεν έχει μόνωση τότε οι απώλειες είναι περίπου 630W. Αν η οροφή είναι καλά μονωμένη οι απώλειες είναι περίπου 260W.

  • Αν ο χώρος αυτός είναι αμόνωτος και έχει επιπλέον και έναν εξωτερικό τοίχο 5m με μια μπαλκονόπορτα, τότε οι απώλειες είναι περίπου 1.300W. Αν ο ίδιος χώρος είναι μονωμένος (τοίχος και οροφή), τότε οι απώλειες είναι περίπου 660W.

  • Αν ο ίδιος χώρος των 15m δεν ήταν σε διαμέρισμα αλλά ήταν δωμάτιο μονοκατοικίας με 2 εξωτερικούς τοίχους 3m και 5m, τότε θα είχε απώλειες από τους 2 τοίχους, το δάπεδο και την οροφή. Αν ήταν όλα αμόνωτα τότε οι απώλειες θα ήταν περίπου 2.200W. Αν ήταν όλα πολύ καλά μονωμένα, τότε οι απώλειες θα ήταν περίπου 900W.

  • Στο παράδειγμα θα μπορούσαμε να δώσουμε και πολλές άλλες παραλλαγές. πχ η εξωτερική θερμοκρασία να είναι -5οC ή +5οC, το ύψος του ταβανιού να είναι 3,4m κλπ.

Από το παραπάνω παράδειγμα γίνεται απόλυτα φανερό ότι ο υπολογισμός με βάση μόνο το εμβαδό είναι παντελώς λανθασμένος αφού για τα ίδια τετραγωνικά προέκυψαν απώλειες 0W, 260W, 630W, 900W, 1.300W έως και 2.200W ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του χώρου.

Πρέπει λοιπόν πάντα να προηγείται μελέτη απωλειών του χώρου. Οι απώλειες του χώρου είναι αυτές που θα καθορίσουν τον αριθμό και την ισχύ των θερμοπομπών που θα χρειαστούν.

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page